Tip
Wil je er even lekker tussen uit? Boek een voordelige overnachting en geniet in Egmond aan Zee.
De ligging, direct aan het strand en de zee, is de grote charme van Egmond aan Zee. Je loopt vanuit het dorp zo het strand op. De zee is al eeuwenlang de belangrijkste bron van inkomsten van het dorp, eerst als vissersplaats en nu als toeristische attractie. De zee heeft echter ook altijd zijn schaduwzijde getoond: het soms onstuimige water kan zeer gevaarlijk zijn voor de mens.
Egmond kent een lange traditie van waakzame dorpgenoten die mensen die in nood zijn gekomen op zee proberen te redden...
De meest bekende redder oftewel ‘’held’’ is ongetwijfeld Jaepie-Jaepie (Jacob Glas). Zijn beeld staat bij de hoofdstrandafgang, waar hij gemoedelijk naar de langslopende dorpsbewoners en toeristen kijkt. Jaepie-Jaepie maakte 44 jaar deel uit van het Egmondse Reddingsstation. Samen met een dozijn roeiers was hij betrokken bij het redden van 170 mensenlevens.
De reddingsboot werd vroeger met paarden naar de zee gebracht. Maar de paarden konden niet ver de zee in en de roeiers (redders) moesten, met gevaar voor eigen leven, op volle kracht dwars door de branding zien te komen. We kunnen ons hier tegenwoordig moeilijk een voorstelling van maken.
Boven zee nadert een opkomende storm, de zee wordt wild. De mannen van de roeireddingboot lopen gespannen heen en weer; moeten ze aan de slag of niet? Ook de achterblijvers, vrouwen, kinderen, zijn zenuwachtig. Plotseling wordt er een vuurpijl boven zee waargenomen, de wind komt scherp uit het westen en de branding bij het strand is woest. Ook achter de branding, verder op zee, gaat het flink te keer.
Het besluit om erop af te gaan wordt genomen door Jaepie-Jaepie. De paarden zijn onrustig en worden ingetuigd in de stromende regen. Vervolgens wordt de reddingsboot door de paarden over het strand getrokken en in de zee geleid, tot de boot kan gaan varen. Er moet heel hard geroeid worden om de boot door de branding te krijgen en vervolgens over de open zee in de richting van de vuurpijl, soms wel mijlen uit de kust.
Radiocommunicatie bestaat nog niet, alles gebeurt op zicht. Naarmate de storm in kracht toeneemt en het donker wordt, mindert het zicht snel. De mannen aan boord van de roeireddingsboot zijn al snel doorweekt, ze dragen oliegoed en als iemand overboord slaat is zijn enige kans een reddingsvest van kurk.
Erg veel Egmonders lieten hun leven op de Noordzee, omdat ze hun best deden schepelingen te redden. En dat allemaal als vrijwilliger. Wel vrijwilligers “met zout in de aderen”. Ze kenden de zee… ze wisten welke risico’s ze namen.
In het museum aan de Zuiderstraat staat de oude roeireddingboot. Als je ernaar kijkt krijg je een indruk van de ontberingen.
Nog steeds bestaan de redders van Egmond aan Zee. Het station van de KNRM staat dicht bij strand, de huidige boot en de post zijn voorzien van de modernste communicatieapparatuur en de reddingsboot is voorzien van een gigantische sterke motor.
Ben jij benieuwd geworden of je de storm ook zal zien aankomen? Bekijk dan hier de de live webcams die uitijken over zee.
Wil je er even lekker tussen uit? Boek een voordelige overnachting en geniet in Egmond aan Zee.